Succesvol ondernemen is meer dan alleen maar genoeg klanten hebben en genoeg geld verdienen. Succesvol ondernemen is vooral een kwestie van balans. Want zonder balans word je waarschijnlijk geen gelukkige ondernemer. Het draait niet alleen maar om omzet. Geld is zeker belangrijk. In geld meet je hoe je het doet. Zonder financieel doel en plan weet je niet waar je naartoe werkt. 

Maar zonder balans kun je gewoonweg niet gezond functioneren. Ik zie maar al te veel vrouwen om me heen worstelen. Knokken voor meer klanten (want de hypotheek moet toch betaald worden), veel uren werken, vaak in de avond nog met de laptop op schoot. Een belachelijk volle agenda met amper tijd voor jezelf of het gezin. 

Vandaag is een dag om daar eens goed bij stil te staan (als je daar tijd voor hebt ;-)). Het is de dag van de herfstequinox. De dag dat Dag en Nacht overal op aarde gelijk is. Perfect in balans dus. En dat zou ook jouw doel moeten zijn als ondernemer. En ja, natuurlijk slaat de weegschaal wel eens door. En natuurlijk heb je pittige dagen. Maar als dat de basis van je bedrijf is doe je iets structureel niet goed.

Hoe vaak zeg je tegen iemand, of misschien wel tegen jezelf, dat je geen tijd hebt? Geen tijd om een dagje sauna te plannen, geen tijd om te sporten, met vrienden/vriendinnen wat leuks te doen of geen tijd om eens gewoon een boek te lezen. Of hoe vaak heb je niet eens de energie om dat te gaan doen?

De balans in je business en in je leven. Dát is succesvol ondernemen. Je leeft namelijk niet om te werken maar je werkt om te leven. En als je werk dan ook nog eens leuk is, dan is de valkuil misschien nog wel groter. Want hey, het is leuk om te doen dus waarom zou ik stoppen? En voor je het weet zit je opgebrand op de bank en vraag je je af of het dit allemaal wel waard was. 

De meeste vrouwen die de eerste keer bij me binnen komen zitten volledig in hun hoofd, een gespannen lijf en een hoge ademhaling. Meestal ook begrijpelijk, want ondernemen is regelmatig spannend. De vraag of je wel voldoende omzet binnenhaalt is één van grootste zorgen van ondernemers. w

Maarrrrr…. Precies dat zorgt voor een mindset die je niet verder helpt. Angst zorgt altijd voor een lage frequentie. Geen energie ook. En jezelf voorbij lopen al helemaal. Dus harder werken en minder tijd voor jezelf heeft echt een averechts effect. Dat zorgt voor meer stress, een lage trillingsfrequentie en dus precies het resultaat wat je niet wilt en waar je bang voor bent. En dan wordt het een sneeuwbal. 

Dat is niet wat je wilt toch? Dus hoe dan verder? Hoe vind je die balans? Heel kort door de bocht: neem tijd voor jezelf. Dat is de enige oplossing! Stop met teveel afspraken maken, stop met rennen en ga voor jezelf zorgen. Een ondernemer die niet goed voor zichzelf zorgt kan nooit succesvol zijn! Zeker niet op de lange termijn. En als je nu denkt “Ja maar……” dan is dit bericht speciaal voor jou! Want dan ben jij degene waar ik tegen praat. Echt! STOP ERMEE! Ga ontspannen!

Hoe kan dat anders?

Voor mij is het heel simpel. Ik neem tijd voor mezelf. Maar dan ook echt tijd voor mij. Niet om op de bank te facebooken maar echt tijd waarin ik ontspan. Voor mij werkt de sauna perfect. Geen afleiding van telefoons, social media en dat soort shit. Gewoon liggen, zwemmen en relaxen. En uiteraard zolang mogelijk in het koude dompelbad zitten om mijn mindset te trainen ;-). En het liefst een hele dag, maar meestal zijn het gewoon een paar uurtjes. Na het sporten even bijkomen, tussendoor even een uurtje of in de avond met mijn vriend. Dit is zo essentieel. Want op de bank hangen voor de tv is niet de oplossing. Dat doe ik regelmatig maar dat is eigenlijk maar gewoon tijdverdrijf. In de sauna denk ik na over mijn leven, mediteer ik, of kijk ik gewoon naar de bubbels in het bubbelbad. Sporten helpt mij sinds kort ook. Want een succesvolle ondernemer leeft ook gezond. Pas dan kun je een gezond bedrijf hebben. Én een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste of de shiatsu therapeut.

Misschien vind je dat wel verwend. Maar het is echt nodig om balans te krijgen.

Zoek iets wat jou rust geeft. En plan het echt in. Want 1 zwaluw maakt geen zomer. Dit moet een ritueel worden. En dan zul je zien dat de balans vanzelf beter wordt en daarmee je mindset, overtuigingen en gedachten dus ook.