Deze week wordt het warm. Heel warm. Sterker nog, het ís al heel lang warm. En al weken zie ik Facebook vol staan met oproepjes aan het weer. “Laat het regenen”, “10 graden kouder mag wel”, “De natuur droogt uit….” etc etc.

En ik wil er iets over kwijt. Want hoe kan dat toch? Als er iets is waar we, in het moment, helemaal niets aan kunnen veranderen is dat het weer. Is dat dan een vrijbrief om te klagen? Want zolang het heel warm blijft hebben we tenminste 1 ding waar we over kunnen zeuren. Overigens, ook wanneer het vriest, lang regent, waait en wat nog meer, blijft het weer blijkbaar onze grootste vijand.

Maar wat ik graag zou willen weten. Wat hebben we eraan? Wat levert het ons op?
Ik kan je vertellen wat het in elk geval oplevert:
Een lage frequentie. Klagen levert meer op om over te klagen. Dus als je op de frequentie van het klagen blijft, dan is dat dus precies wat je krijgt. Dat is hoe de Wet van Aantrekkingskracht werkt.
En wat levert het je niet op? Het levert je niet op wat je graag zou willen. Want het weer doet gewoon lekker waar het zin in heeft. Dat gaat ook echt niet veranderen als je erover klaagt.

En daar komt mindset om de hoek kijken. Want dat gaat je namelijk redden.
De vraag die je jezelf mag stellen is: Wat kan IK anders doen? Er is namelijk maar 1 iemand die de situatie kan veranderen. En dat ben jezelf.
Nee, het weer kun je ook met mindset niet veranderen. Maar wel de manier waarop je ermee omgaat. Wat vraagt deze hitte nu eigenlijk van je? En waarom vind je het zo vervelend?
Ik hoor vaak als reden: ik moet nog zoveel doen, en dat is niet fijn in deze warmte.
En dat klopt. Het tempo dat je normaal hebt gaat je in de zomer niets brengen. Je kunt heel eigenwijs door willen rennen, maar dat brengt je alleen maar frustratie. Onder andere over de warmte.

Wat kun je dan wel doen?
Ademhalen, rustig aan doen, en elk vrij moment aanpakken om lekker af te koelen in een zwembad, de zee, een koud voetenbadje etc. En vooral: NIKS. Doe alleen de allerbelangrijkste zaken en laat voor de rest de boel de boel. Verander je tempo, in het huishouden, in je werk, in alles wat je doet.

Het allerbelangrijkste: STOP MET KLAGEN. Je hebt er echt letterlijk geen ene f*ck aan!